Recursos

Recursos

En el següent apartat hi podreu trobar tot de recursos que us oferim per a que pugueu tenir més informació sobre com desenvolupar els vostres projectes digitals.

A Internet existeixen pàgines per a tots els gustos, però per fer-ne una primera diferenciació les podríem separar segons si són estàtiques o dinàmiques: les primeres es mostraran exactament com estan guardades al servidor, mentre que les segones es generaran expressament per a la persona que visita la pàgina, podent aportar continguts diferents a cada visita o segons el moment.

Les pàgines estàtiques sovint es basen en el llenguatge HTML sense cap més afegit, mentre que les dinàmiques incorporen altres tecnologies, com ara els llenguatges JavaScript i PHP, o bases de dades d’on extreure en cada moment la informació que es vol mostrar.

A la pràctica, les pàgines que tenen una informació molt estable, és a dir, que no cal que es renovin sovint (com podria ser, per exemple, la pàgina que doni les dades d’una botiga) poden ser estàtiques, però si volem que puguin créixer amb facilitat o que hi hagi una renovació de continguts constant, caldrà que, ja d’entrada, ens plantegem una pàgina dinàmica (seguint el mateix cas de la botiga, si volem ensenyar i vendre l’assortiment de sabates que disposa, ja no podria ser estàtica, a no ser que sempre tinguin els mateixos models).

Com que les pàgines dinàmiques poden acumular una gran quantitat d’informació, pot ser complicat fer-les i administrar-les, per això es van crear uns programes que faciliten aquesta gestió, els sistemes de gestió de continguts (o CMS, Content Management System, en anglès).

En qualsevol cas, vosaltres podeu crear el vostre lloc web amb la tecnologia que vulgueu, el llenguatge que vulgueu, utilitzant o no gestors de continguts, … l’únic límit és la vostra creativitat!

Gestor de continguts

Aquí teniu els enllaços a alguns dels sistemes de gestió de continguts que hi ha disponibles en català actualment. Hi trobareu informació, manuals i ajuda perquè us sigui més fàcil treballar-hi o resoldre els dubtes.

No us quedeu amb el primer que mireu, n’hi ha tot un ventall per descobrir i amb diferents possibilitats!

Llistat de gestors de continguts existents (en anglès)
http://en.wikipedia.org/wiki/Content_management_system

WordPress
http://ca.wordpress.org/

MediaWiki
http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki/ca

Drupal
http://www.drupal.cat

Correctors ortogràfics

La forma més fàcil de disposar d’una correcció ortogràfica bàsica és afegir aquesta funcionalitat al navegador que esteu utilitzant:

Si esteu utilitzant Internet Explorer, com que nativament no ofereix aquesta funcionalitat, caldrà que us instal·leu un programa que li afegeixi. Una opció és el Maxigramar que us podeu descarregar des d’aquí.

Si esteu utilitzant Firefox, aquest ja ofereix un sistema de correcció propi, al qual només caldrà afegir el diccionari català. Per això cal que cliqueu sobre el menú “Eines” i, tot seguit, “Complements”. En la nova finestra cal que busqueu “diccionari català” i, un cop el trobeu, cliqueu sobre “Instal·la”. Havent seguit les instruccions d’instal·lació, veureu que hi comença a haver paraules subratllades en vermell, això indica que el corrector també s’ha activat per als formularis.
Si en el moment de cercar l’extensió no us n’apareix cap amb el nom “diccionari català” o similar, és probable que ja el tingueu instal·lat. Les instal·lacions de Firefox en català ja l’incorporen de sèrie.

Si esteu utilitzant Chrome, aquest també ofereix un sistema de correcció propi, que funciona de la mateixa manera que el de Firefox. Les versions en català del navegador ja l’incorporen de sèrie.
Tot i això, si detecteu que no està instal·lat en la vostra, aneu a l’apartat “Eines” del menú principal i, dins d’aquest, entreu a “Extensions” i, seguidament a, “Obtenir més extensions”. A partir d’aquí, ja podeu buscar el diccionari i instalar-lo mitjançant el procés que us indicarà.

Per altra banda, si no us és possible instal·lar un corrector al navegador, disposeu de l’alternativa d’utilitzar-ne un en línia. Podeu visitar aquesta pàgina, copiar-hi el text que voleu escriure al vostre lloc web i us en farà la correcció.

Logotips

Aquí teniu els logotips dels col·laboradors i de la Fundació .cat per posar al vostre lloc web.
Escolliu els que us corresponguin i endavant amb el projecte:

 

 

 

 

 

Creative Commons

Les llicències i eines de dret d’autor Creative Commons, suposen un equilibri dins l’escenari tradicional de “tots els drets reservats” establert per les lleis de propietat intel·lectual. Les eines ofereixen la possibilitat tant d’autors individuals com de grans companyies o institucions, d’una via simple i estandarditzada per atorgar permisos de drets d’autor sobre les seves obres creatives.

Davant dels vostres projectes web heu d’afegir la llicència de Creative Commons que més s’adeqüi al contingut que hi hàgiu treballat.

Recursos pel Wordpress

Formació bàsica de WordPress: https://ja.cat/tutorialswordpresscat